Kolagen to produkowane przez organizm białko, stanowiące około 30% wszystkich białek ludzkich, a jednocześnie będące jednym z głównych składników tkanki łącznej. Kolagen jest bardzo wytrzymały. Dzięki niemu skóra się nie rozrywa, chyba że dochodzi do ekstremalnego naciągnięcia, wówczas pęka i tworzą się rozstępy. O wytrzymałości kolagenu świadczy to, że jedno jego włókno o średnicy 1 mm jest  w stanie utrzymać obciążenie aż 10 kilogramów.

Rola kolagenu w organizmie.

Kolagen nie bez powodu nazywany jest białkiem młodości – substancja ta wspomaga między innymi:

  • utrzymanie gładkości, elastyczności, dobrego napięcia i nawilżenia skóry,
  • prawidłowe funkcjonowanie stawów bez dolegliwości bólowych,
  • szybsze gojenie się ran oraz zrastanie złamanych kości,
  • zachowanie elastyczności naczyń krwionośnych, co usprawnia krążenie krwi.

Kolagen chroni również narządy wewnętrzne, takie jak nerki, żołądek czy wątroba. Odgrywa też istotną rolę w układzie immunologicznym, wspierając obronę organizmu przed drobnoustrojami, toksynami oraz komórkami rakowymi.

Tkanka łączna

Kolagen jest głównym budulcem tkanki łącznej. Tkanka łączna stanowi „miękkie” rusztowanie wewnątrz ciała, zapewnia podporę narządom, ochrania wrażliwe części ciała i jest głównym składnikiem skóry. Przykładowo serce jest otoczone tkanką łączną, dzięki temu utrzymuje się w miejscu, a nie skacze po całym ciele. Tkanka łączna jest więc czymś w rodzaju pajęczyny pełniącej funkcję podporową. Jednak najwięcej kolagenu jest w skórze właściwej. Jego rola jest bardzo istotna. Tworzy on coś w rodzaju siateczki odpowiadającej za większość cech skóry: sztywność, wytrzymałość, odporność. 

Gdy brakuje kolagenu

Kolagen stanowi ok. 80 proc. suchej masy skóry. Jest odpowiedzialny za starzenie się skóry w tym sensie, że z wiekiem jest go coraz mniej, a to co pozostaje staje się coraz gorszej jakości. Do mniej więcej 25. roku życia panuje równowaga, czyli tyle samo kolagenu się odtwarza, co ubywa. W ciągu roku w ciele człowieka następuje wymiana około 3 kg kolagenu. W miejsce tego, który się rozpada, powstaje nowy. W organizmie stale zachodzą mikrouszkodzenia, więc ta kolagenowa tkanina jest „cerowana” na bieżąco, przy czym ten nowy. Niestety mniej więcej od 30 roku życia więcej kolagenu ubywa niż się tworzy, co wynika z tego, że komórki mają mniejszą wydajność i nie nadążają z naprawianiem tych różnych mikrouszkodzeń.

Typy kolagenu.

Mówimy ciągle „kolagen”, a tymczasem istnieje ponad dwadzieścia typów kolagenu, przy czym nie o wszystkich wiadomo, jaka jest ich funkcja. W skórze są głównie dwa typy kolagenu. Ten główny i najważniejszy to kolagen typu I. Odpowiada za cechy skóry i za to, że jest sztywna i mocna. Po urazach skóry, np. ranach i przy tworzeniu się blizn, tworzy się kolagen typu III.

Jak dostarczać kolagen?

Dobrym sposobem na uzupełnianie braków collagenu jest jego suplementacja.

Skontaktuj się z nami aby nabywać produkty w cenach hurtowych!

Collagen firmy Nature’s Sunshine łączy oba typy peptydów i jest białkiem o ulepszonej rozpuszczalności! Jest bezglutenowy, bez laktozy, paleo i keto przyjazny i oczywiście niemodyfikowany genetycznie.

Formuła naszego produktu została oparta na opatentowanej mieszance minerałów śladowych i elektrolitów, a każda porcja dostarcza aż 17 gramów peptydów kolagenowych.

Postać bezsmakowego i bezzapachowego proszku pozwala w łatwy sposób stosować produkt jako dodatek do kawy, herbaty, soków owocowych czy zdrowych smoothie.

Nasz Collagen cechuje również doskonały profil aminokwasowy. Zawiera między innymi niezbędne do syntezy kolagenu glicynę, prolinę i hydroksyprolinę.

ŁATWO MIESZA SIĘ Z ULUBIONYM NAPOJEM!

Collagen+

Collagen+ powstał z myślą o pięknej skórze, zdrowych włosach i paznokciach oraz stawach w idealnej kondycji. Przemyślane przez specjalistów połączenie peptydów kolagenowych z witaminą C, cynkiem oraz kwasem hialuronowym pozwoli Ci zadbać o zdrowie i piękno w kompleksowy sposób.

Sam kolagen jest bogaty w aminokwasy, takie jak glicyna, prolina, hydroksyprolina, czy hydroksyliza, a badania wykazały, że kolagen jest wchłaniany w organizmie jak dwu- i trójpeptydy, które dzięki krążeniu żylnym docierają do skóry i chrząstki.

Witamina C, Cynk i kwas hialuronowy dopełniają działanie Collagenu+. Pierwsza pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w naszych organizmach w celu zachowania zdrowia kości, naczyń krwionośnych, chrząstki, skóry i stawów. Cynk to również doskonałe wsparcie dla kości, paznokci, skóry i włosów, a dodatkowo wspiera metabolizm mikroskładników odżywczych i co ważne dla symbiozy z kolagenem pomaga w prawidłowej syntezie białka. Doskonałą formułę produktu dopełnia popularny kwas hialuronowy.

Skontaktuj się z nami aby nabywać produkty w cenach hurtowych!

Źródło:

https://www.marekwasiluk.pl/kolagen-wszystko-o-kolagenie/

A. Nowicka-Zuchowska, A. Zuchowski, Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, „Lek w Polsce”, nr 29 (11/12) 2019.

M. Banaś, K. Pietrucha, Typy i struktura białka kolagenowego, „Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Chemia spożywcza i biotechnologia”, nr 73 (1058) 2009.

K. J. Sobolewski, Kolagen – podstawowe białko organizmu ludzkiego, „Roczniki Naukowe Wyższej Szkoły Wychowania Fizycznego i Turystyki w Supraślu”, nr 5 2006.

Uwaga! Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Dla zachowania zdrowia ważne jest stosowanie zbilansowanej diety i prowadzenie zdrowego stylu życia.

Zobacz również: