Olejek z drzewa herbacianego to ekstrakt z liści drzewa herbacianego (Melaleuca alternifolia) z rodziny mirtowatych, które naturalnie występuje w Australii. Skład olejku stanowią w większości związki fenolowe i terpeny, które wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe. Olejek herbaciany zawiera także monoterpeny, w tym terpinen, cyneol, cymen, diterpeny, seskwiterpeny i wiele innych substancji. Ma on postać rzadkiego oleju o jasnożółtej barwie oraz intensywnym, kamforowym zapachu. Mieszkańcy Australii już od setek lat korzystali z właściwości tej rośliny – używali jej przede wszystkim jako preparat leczniczy. Dziś olejek z drzewa herbacianego znajduje zastosowanie również jako naturalny kosmetyk, środek do aromaterapii i masażu skóry.

Właściwości

Działanie przeciwbakteryjne
Badania wskazują, że olejek z drzewa herbacianego wykazuje działanie hamujące wzrost m.in. takich bakterii jak: Acinetobacter baumannii, Actinomyces spp., Enterococcus faecalis, Proteus vulgaris, Propionibacterium acnes. Mechanizm działania przeciwbakteryjnego opiera się na destabilizacji i zniszczeniu błony komórkowej bakterii.

Działanie przeciwgrzybicze
Olejek z drzewa herbacianego wykazuje również działanie przeciwgrzybicze, m.in. wobec: Candida albicans, Candida glabrata, Cladosporium spp., Microsporum canis, Penicillium spp. Mechanizm działania został zbadany na Candida albicans i przypomina ten, który ma miejsce w przypadku bakterii. Zwiększeniu ulega przepuszczalność błon komórkowych grzybów, przez co stają się one niestabilne i ulegają zniszczeniu.

Działanie przeciwwirusowe
Olejek z drzewa herbacianego wykazał w badaniu działanie przeciwwirusowe wobec wirusa mozaiki tytoniu.

Działanie przeciwzapalne
Badania na myszach oraz badania in vitro wskazują, że olejek z drzewa herbacianego ma działanie przeciwzapalne. Rozpuszczalne w wodzie składniki opisywanego olejku potrafią zahamować działanie czynnika martwicy nowotworów (TNF-Ⲁ) i interleukiny-ꞵ.

Zastosowanie

Olejek z drzewa herbacianego jest używany wspomagająco w niwelowaniu różnych dolegliwości oraz jako dodatek do kosmetyków do pielęgnacji twarzy i włosów. Olejek herbaciany najczęściej jest stosowany do:

 

  • pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej,
  • zwalczania łupieżu,
  • leczenia łuszczycy,
  • zwalczania nadmiernego pocenia,
  • niwelowania nieświeżego oddechu,
  • leczenia przeziębienia,
  • łagodzenia bólów mięśniowych,
  • leczenia grzybicy,
  • profilaktyki i leczenia odparzeń,
  • niwelowania objawów po ukąszeniu owadów,
  • dezynfekcji rąk.

Regeneracja i przywracanie sił witalnych

Olejek z drzewa herbacianego, znany powszechnie jako „cud z Antypodów”, jest pozyskiwany z drzewa herbacianego rosnącego w Australii. Wyraźny, czysty aromat drzewa herbacianego jest często wykorzystywany w szamponach i balsamach.

  • działanie ożywcze i regenerujące

Składniki:

Melaleuca alternifolia – drzewo herbaciane

Pochodzenie składnika: Australia

Otrzymany w wyniku destylacji.

Skontaktuj się z nami aby nabywać produkty w cenach hurtowych!

Gwarancja pochodzenia – SURE-SOURCE

Badania i system Sure-Source gwarantują autentyczność olejków eterycznych Nature’s Sunshine.

Badania i system Sure-Source gwarantują, że w naszych olejkach nie ma żadnych substancji zafałszowujących ani zanieczyszczeń.

Olejki Nature’s Sunshine są:

  • w 100% identyfikowalne na każdym etapie procesu produkcji
  • w 100% przebadane na każdym etapie procesu produkcji
  • w 100% przetestowane przez dział kontroli NSP, aby zagwarantować brak zanieczyszczeń, substancji zafałszowujących lub dodatków „fitochemicznych”.

Zobacz również: