Olejek lawendowy od dawna króluje wśród wszystkich olejków eterycznych stosowanych w aromaterapii. Jego wyjątkowe właściwości lecznicze doceniał nawet Hipokrates. Olejek lawendowy był szeroko stosowany podczas I wojny światowej do leczenia ran i poparzeń. Niepowtarzalny, kwiatowo-ziołowy zapach lawendy od wieków jest doceniany również przez perfumiarzy na całym świecie. Wraz ze wzrostem popularności surowców naturalnych, olejek lawendowy coraz częściej można spotkać w składach kosmetyków do pielęgnacji całego ciała.

Właściwości

Olejek lawendowy posiada bardzo szerokie zastosowanie w aromaterapii. Jest jednym z nielicznych olejków, które można aplikować bezpośrednio na skórę. Olejek lawendowy bezpośrednio wpływa na ośrodkowy układ nerwowy, co za tym idzie zmniejsza spontaniczną aktywność ruchową, minimalizuje stany napięcia nerwowego, uczucie niepokoju oraz problemy z zasypianiem. Wykazano również działanie antydepresyjne, przeciwlękowe oraz uspakajające lawendy.

Zastosowanie

  • Stosowany w postaci okładów przyspiesza proces gojenia się ran, oparzeń oraz ukąszeń owadów, działa antyseptyczne i przeciwzapalne.
  • Olejku lawendowego można używać do kąpieli, co pozwoli zmniejszyć napięcie oraz nerwowość. Taka kąpiel zadziała uspokajająco i wyciszająco.
  • Olejek stosowany na skórę łagodzi ból oraz świąd. Działa łagodząco w przypadku zakażeń bakteriami ropotwórczymi. Dzięki dużej zawartości substancji czynnych w olejku lawendowym pozytywnie wpływa on na wygląd skóry, działa między innymi: odmładzająco, wygładzająco, antyseptycznie oraz dezynfekująco.
  • Olejku można używać do masażu ciała. Świetnie sprawdzi się w przypadku cellulitu, olejek powoduje rozszerzenie włosowatych naczyń krwionośnych i przekrwienie skóry. Przeciwdziała nadmiernemu gromadzeniu się płynów w organizmie.
  • Inhalowanie się olejkiem lawendowych sprawdzi się w takich dolegliwościach jak: nieżyt nosa czy zapalenie krtani.
  • Napary z lawendy działają rozgrzewająco, dlatego sprawdzą się w momencie stanów gorączkowych.

LAVENDER ORGANIC

RELAKS I ODPRĘŻENIE

Lawenda, ceniona ze względu na swój uspokajający i relaksujący aromat, doskonale sprawdza się w wielu produktach. Jest doceniana ze względu na działanie uspokajające i odprężające.

    • uspokojenie i relaks
    • poprawa snu
    • nawilżenie

    Składniki:

    Lavandula angustifolia – lawenda wąskolistna

    Pochodzenie składnika: Francja

    Otrzymany w wyniku destylacji.

     

    Skontaktuj się z nami aby nabywać produkty w cenach hurtowych!

    Gwarancja pochodzenia – SURE-SOURCE

    Badania i system Sure-Source gwarantują autentyczność olejków eterycznych Nature’s Sunshine.

    Badania i system Sure-Source gwarantują, że w naszych olejkach nie ma żadnych substancji zafałszowujących ani zanieczyszczeń.

    Olejki Nature’s Sunshine są:

    • w 100% identyfikowalne na każdym etapie procesu produkcji
    • w 100% przebadane na każdym etapie procesu produkcji
    • w 100% przetestowane przez dział kontroli NSP, aby zagwarantować brak zanieczyszczeń, substancji zafałszowujących lub dodatków „fitochemicznych”.

    Zobacz również: