Olejek z drzewa herbacianego to ekstrakt z liści drzewa herbacianego (Melaleuca alternifolia) z rodziny mirtowatych, które naturalnie występuje w Australii. Skład olejku stanowią w większości związki fenolowe i terpeny, które wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe. Olejek herbaciany zawiera także monoterpeny, w tym terpinen, cyneol, cymen, diterpeny, seskwiterpeny i wiele innych substancji. Ma on postać rzadkiego oleju o jasnożółtej barwie oraz intensywnym, kamforowym zapachu. Mieszkańcy Australii już od setek lat korzystali z właściwości tej rośliny – używali jej przede wszystkim jako preparat leczniczy. Dziś olejek z drzewa herbacianego znajduje zastosowanie również jako naturalny kosmetyk, środek do aromaterapii i masażu skóry.

Właściwości

Działanie przeciwbakteryjne
Badania wskazują, że olejek z drzewa herbacianego wykazuje działanie hamujące wzrost m.in. takich bakterii jak: Acinetobacter baumannii, Actinomyces spp., Enterococcus faecalis, Proteus vulgaris, Propionibacterium acnes. Mechanizm działania przeciwbakteryjnego opiera się na destabilizacji i zniszczeniu błony komórkowej bakterii.

Działanie przeciwgrzybicze
Olejek z drzewa herbacianego wykazuje również działanie przeciwgrzybicze, m.in. wobec: Candida albicans, Candida glabrata, Cladosporium spp., Microsporum canis, Penicillium spp. Mechanizm działania został zbadany na Candida albicans i przypomina ten, który ma miejsce w przypadku bakterii. Zwiększeniu ulega przepuszczalność błon komórkowych grzybów, przez co stają się one niestabilne i ulegają zniszczeniu.

Działanie przeciwwirusowe
Olejek z drzewa herbacianego wykazał w badaniu działanie przeciwwirusowe wobec wirusa mozaiki tytoniu.

Działanie przeciwzapalne
Badania na myszach oraz badania in vitro wskazują, że olejek z drzewa herbacianego ma działanie przeciwzapalne. Rozpuszczalne w wodzie składniki opisywanego olejku potrafią zahamować działanie czynnika martwicy nowotworów (TNF-Ⲁ) i interleukiny-ꞵ.

Zastosowanie

Olejek z drzewa herbacianego jest używany wspomagająco w niwelowaniu różnych dolegliwości oraz jako dodatek do kosmetyków do pielęgnacji twarzy i włosów. Olejek herbaciany najczęściej jest stosowany do:

    • pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej,
    • zwalczania łupieżu,
    • leczenia łuszczycy,
    • zwalczania nadmiernego pocenia,
    • niwelowania nieświeżego oddechu,
    • leczenia przeziębienia,
    • łagodzenia bólów mięśniowych,
    • leczenia grzybicy,
    • profilaktyki i leczenia odparzeń,
    • niwelowania objawów po ukąszeniu owadów,
    • dezynfekcji rąk.

Regeneracja i przywracanie sił witalnych

Olejek z drzewa herbacianego, znany powszechnie jako „cud z Antypodów”, jest pozyskiwany z drzewa herbacianego rosnącego w Australii. Wyraźny, czysty aromat drzewa herbacianego jest często wykorzystywany w szamponach i balsamach.

 Skontaktuj się z nami – pomożemy dobrać odpowiedni dla Ciebie produkt lub produkty.

Gwarancja pochodzenia – SURE-SOURCE

Badania i system Sure-Source gwarantują autentyczność olejków eterycznych.

Badania i system Sure-Source gwarantują, że w olejkach nie ma żadnych substancji zafałszowujących ani zanieczyszczeń.

Zobacz również:

Czy wiesz, że większość chorób ma swój początek w jelitach?

Chcesz dowiedzieć się więcej? Chcesz wiedzieć jak temu zaradzić? Pobierz DARMOWY poradnik.