Błonnik wspomaga usuwanie z organizmu pozostałości produktów przemiany materii, a także metali ciężkich i toksyn. Obniża też stężenie cholesterolu całkowitego a także zmniejsza wchłanianie cholesterolu z pożywienia. Spowalnia wchłanianie węglowodanów co daje efekt zmniejszenia wahań poziomu cukru we krwi. Zwiększa objętość treści pokarmowej dzięki czemu łatwiej jest się wypróżnić i nie ma zaparć. Błonnik pełni też funkcje probiotyczne, ulegając w jelicie grubym fermentacji. Dzięki temu, że pęcznieje w żołądku zmniejsza uczucie głodu. Tą jego właściwość znają wszystkie osoby dbające o dobrą linię.

Gdzie szukać błonnika?

Przede wszystkim w produktach zbożowych, zwłaszcza tych z pełnego ziarna. To niskoprzetworzone mąki razowe, płatki zbożowe, otręby i pieczywo przygotowane na bazie mąki pełnoziarnistej. Jeśli makaron to również ten pełnoziarnisty. Dobrym źródłem błonnika są kasze: owsiana, jęczmienna, gryczana a także nasiona roślin strączkowych: soczewica, ciecierzyca, groch, fasola oraz orzechy.

Błonnik znajdziemy także w warzywach: w marchewce, pietruszce, selerze, brokułach, fasoli szparagowej, botwinie, cebuli i ziemniakach. Sporo go jest w malinach, jagodach, jeżynach i porzeczkach, a także suszonych owocach, przede wszystkim w morelach i śliwkach.

Błonnika nie znajdziemy w produktach odzwierzęcych: mięsie, podrobach, mleku i jego przetworach a także w jajkach. Co ciekawe oleje z nasion o których wspomnieliśmy nie zawierają w ogóle błonnika.

Niedobór jak i nadmiar błonnika jest szkodliwy.

Braki błonnika prowadzą do zaparć i mogą mieć wpływ na rozwój miażdżycy, nowotworów jelita grubego, kamicy żółciowej, hemoroidów i polipów jelita grubego. Istnieje wyraźna korelacja między dietą ubogą w błonnik, a rozwojem otyłości. Z drugiej strony nadmiar błonnika też jest szkodliwy. Zmniejsza wchłanianie tłuszczów a więc i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Błonnik zawiera także znaczne ilości kwasu fitynowego, który utrudnia wchłanianie składników mineralnych, m.in. cynku, wapnia i żelaza. Z tego względu nadmiar błonnika nie jest wskazany dla osób w okresie rekonwalescencji lub niedożywionych. Należy też zwrócić uwagę na dietę małych dzieci. Istotne jest również, aby pić dużo wody podczas suplementacji błonnika.

Istnieją też badania francuskich naukowców na próbie 170 tysięcy osób, które stwierdzają, że błonnik przeciwdziała wielu chorobom przewlekłym. Analizowano dietę, styl życia i chorobach tak dużej grupy ludzi. Zwrócono uwagę również na korelację przyjmowania błonnika a występowaniem poważnych chorób i śmiertelnością.

Porównano grupy o największym i najmniejszym spożyciu błonnika. Okazało się, że rozpuszczalny błonnik wiązał się z mniejszym o 20% ryzykiem choroby wieńcowej i aż 60% mniejszym ryzykiem raka jelita grubego. Błonnik ogółem wiązał się z o 40% mniejszym ryzykiem cukrzycy typu 2 (przy czym ryzyko to nieco silniej zmniejszał błonnik nierozpuszczalny niż rozpuszczalny). Błonnik nierozpuszczalny wiązał się z o 35% mniejszym ryzykiem zgonu z przyczyn nowotworowych lub krążeniowych. Błonnik ogółem wiązał się ze zmniejszeniem o ok. 20% ryzyka raka piersi.

 

Skontaktuj się z nami aby nabywać produkty w cenach hurtowych!

Źródło:

V. Partula, „Associations between consumption of dietary fibers and the risk of cardiovascular diseases, cancers, type 2 diabetes, and mortality in the prospective, NutriNet-Santé cohort”.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32369545/

Uwaga! Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Dla zachowania zdrowia ważne jest stosowanie zbilansowanej diety i prowadzenie zdrowego stylu życia.

Zobacz również: